Hodowla trzody chlewnej
Mnóstwo z nas chciałoby hodować trzodę chlewną, natomiast należy się do tego dobrze przygotować. Przede wszystkim jak zacząć hodowle co jest koniecznie do hodowli, jakie choroby mogą wystąpić i jak postępować wówczas, jak karmić, czym karmić i dużo innych. Zaczynając od początku, choroby świń: wirusowe (cirkowirusy, PRRS, parvowiroza, czy też grypa), bakteryjne (pleuropneumonia, różyca, leptospiroza, salmonelloza, streptokokoza, beztlenowce, adenomatoza, choroba Glassera, chlamydioza, dyzenteria, zakaźne zanikowe zapalenie nosa). Prowadzenie hodowli świń w teraźniejszych realiach wymaga od hodowcy zaangażowania wielkich środków finansowych ale również dużej wiedzy dotyczącej fizjologii zwierząt. Niestosowne warunki w chlewni z jednej strony obniżają parametry produkcji a z drugiej strony są przyczyną obniżenia odporności zwierząt i występowania chorób. Gdy mamy zwierzęta i hodowlę należy o nie niezmiernie starannie dbać. Dbając możemy obniżyć poziom występowania chorób wyżej wymienionych.
Drugą niezmiernie znaczącą sprawą jest żywienie świń. Świnie, w przeciwieństwie do przeżuwaczy mogą wykorzystać tylko te elementy, które otrzymają o hodowcy w paszy z koryta. Świnie powinny mieć dietę zawarta w właściwy poziom białka i aminokwasów egzogennych, witamin, składników mineralnych czy energii. Istotne w żywieniu świń są elementy mineralne: miedź, żelazo, fosfor i sód z makroelementów oraz wapń, selen, cynk, jod z mikroelementów, mangan. Do podstawowych mieszanek paszowych dla świń w Polsce należy ziarno kukurydzy, pszenżyta, jęczmienia, pszenicy, żyta czy owsa, porządne też są bobik, łubin, groch, rzepak, ziemniaki, buraki, marchew. Niesłychanie istotne są też mieszanki paszowe, które służą jako dodatek do podstawowego dziennego żywienia świń. Dzięki właściwemu dziennemu żywieniu ,dzięki właściwym warunkom sanepidowskim możemy hodować zdrowe świnie. Musimy jednakże pamiętać o wszystkich przepisach i normach jakie obowiązują nas jako hodowców i dotyczą naszej hodowli.
Drugą niezmiernie znaczącą sprawą jest żywienie świń. Świnie, w przeciwieństwie do przeżuwaczy mogą wykorzystać tylko te elementy, które otrzymają o hodowcy w paszy z koryta. Świnie powinny mieć dietę zawarta w właściwy poziom białka i aminokwasów egzogennych, witamin, składników mineralnych czy energii. Istotne w żywieniu świń są elementy mineralne: miedź, żelazo, fosfor i sód z makroelementów oraz wapń, selen, cynk, jod z mikroelementów, mangan. Do podstawowych mieszanek paszowych dla świń w Polsce należy ziarno kukurydzy, pszenżyta, jęczmienia, pszenicy, żyta czy owsa, porządne też są bobik, łubin, groch, rzepak, ziemniaki, buraki, marchew. Niesłychanie istotne są też mieszanki paszowe, które służą jako dodatek do podstawowego dziennego żywienia świń. Dzięki właściwemu dziennemu żywieniu ,dzięki właściwym warunkom sanepidowskim możemy hodować zdrowe świnie. Musimy jednakże pamiętać o wszystkich przepisach i normach jakie obowiązują nas jako hodowców i dotyczą naszej hodowli.